Followers

Friday, March 23, 2012

Ayam Goreng Banjar

Bahan2:
1/2 Ayam
Air asam jawa - 1 cawan besar
Garam Secukup rasa
2 ulas bawang besar
2 biji cili merah dihiris kecil2
2 tangkai daun bawang dihiris kecil2
Minyak masak

Cara memasak:
Rebus ayam dengan air asam jawa dan masukkan garam.
Rebus sampai air kering. Bila air dakh kering, masukkan sedikit minyak masak tuk buat kuah sedikit kemudian goreng ayam tu. Masukkan bawang tadi dan goreng bersama ayam tadi sampai bawang layu. Akhir sekali masukkan cili merah bersama daun bawang. Kacau seketika. Dah siap!
Ni masakan survivor kalau brg dapur hampir habis hehehehe

2 comments:

  1. Owh nama ayam banjar ke? mak aku salu buat dulu, tp tak tau nama dia. Tak silap panggil ayam masak kunyit ke hapa tah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerker mak awak pandai masak lauk ni? Tapi kan dalam masakan ni takdak taruk kunyit pon.

      Delete